neděle 18. října 2015

Vánoční dýňová


Venku mlha, šeď, pošmourno.

Mikeš se rozhodl zavařit podzim do sklenic : naplnil je kaštany, šípky, šiškami, žaludy, barevnými listy, zkrátka vzpomínkami na hezké dny.

A já se rozhodla zavařit trochu toho sluníčka.

Aspoň dýně mi to slunce připomíná.

Žádná letní vedra, ale příjemné babí léto, kdy sluníčko hřeje a vy sklízíte na zahrádce krásné oranžové plody.

Nebo je koupíte na trhu, u stánku s bedýnkami plnými ovoce a zeleniny.




Dýně má specifickou chuť.

Ne každý ji má rád.

Neznám nikoho, kdo by ohrnoval nos nad jahodovou marmeládou, ale dýně?!

Abych zlepšila renomé, přidala jsem po troškách koření, jehož vůně se nám s podzimem line domovem.

V čaji i ve svařáku.

Skořice, badyán, hřebíček.

Vánoční koření.




Vánoční dýňová marmeláda (dle Apetitu)


2 kg dýně (já dala hokaido)
1 l 100% pomerančového džusu
2 ks celá skořice
2 ks hvězdičky badyánu
1 lžčička hřebíčku
1/2 kg cukru 
2 ks Gelfix Extra (mně osobně přišla marmeláda až moc hustá, buď bych přidala džusu nebo ubrala Gelfixu)


Dýni jsem nakrájela na kostky a dala ji přes noc marinovat do džusu a koření.
Druhý den jsem vše dohromady povařila, až byla dýně měkká.
Vyndala koření a vše rozmixovala na hladké pyré.
Podle návodu na obale jsem přidala Gelfix s trochou cukru a poté zbytek cukru.
Povařit a pak nalít do skleniček.




Dobrou chuť a hezké podzimní dny 

                                                                             Ilona


2 komentáře:

  1. Navnadila jste mě. Půjdu se podíat na zahradu, jestli tam zbyly ještě nějaké dýně. Pokud ano, jdu do toho! :-) Petra z hájenky

    OdpovědětVymazat