Na Tři krále tradiční bábovka, letos jsem pekla podle Máma peče doma, mrkvovou :
Ingredience :
3 vejce
200 g cukru krupice
200 ml oleje ( já používám řepkový)
300 g oloupané mrkve
nastrouhaná kůra z 1 pomeranče
80 g mletých mandlí
250 g polohrubé mouky
50 g hladké mouky
10 g kypřícího prášku do pečiva
špetka soli
200 g cukru krupice
200 ml oleje ( já používám řepkový)
300 g oloupané mrkve
nastrouhaná kůra z 1 pomeranče
80 g mletých mandlí
250 g polohrubé mouky
50 g hladké mouky
10 g kypřícího prášku do pečiva
špetka soli
Všechny ingredience vytáhněte z lednice aspoň hodinu před začátkem pečení, aby měl pokojovou teplotu.
Mrkev oloupejte a na struhadle nastrouhejte najemno.
Dejte chvilku stranou.
Troubu rozpalte na 170 stupňů a formu na bábovku vymažte másle, vysypejte hrubou moukou a přebytečnou mouku z formy vyklepejte.
Do
mísy mixéru dejte vejce a cukr.
Šlehejte, dokud nevznikne světlá a
nadýchaná vaječná pěna, bude to trvat asi 8-10 minut.
Poté rychlost
mixéru nechte na nejvyšší otáčky a postupně pramínkem přilévejte olej.
Přidejte nastrouhanou mrkev, nastrouhanou pomerančovou kůru a
promíchejte cukrářskou špachtlí.
Do těsta přidejte mleté
mandle, prosejte obě mouky smíchané s práškem do pečiva a solí.
Vše
pak zlehka promíchejte, dokud se všechny ingredience nespojí.
Těsto
na bábovku přelijte do formy a dejte péct do trouby asi 45 – 50 minut.
Jestli máte bábovku upečenou poznáte tak, že do ní píchnete špejlí a po
vytažení bude suchá.
Upečenou bábovku nechte vychladnout asi 10
minut a poté ji vyklopte z formy ven.
Bábovku před podáváním můžete jen
pocukrovat a nebo polít rozpuštěnou čokoládou.
Snad Báry.Ann.
OdpovědětVymazatBábovka je tady a vypadá moc krásně a určitě i tak chutnala.Baví mě sbírat recepty,mohou se zase hodit.
OdpovědětVymazatIlonko,díky a měj se hezky
Mrkvová bábovka je fajn nápad, možná bych tam mohla místo mletých mandlí zužitkovat mandlovou mouku, co jsem objevila založenou ve špajzu... Ta tvoje vypadá náramně.
OdpovědětVymazatMěj se fajn