Tento koláč je pro opravdové milovníky máku.
Není v něm totiž žádná mouka, jen ten mák (což ne každému chutná).
Takový "zdravější" moučník.
Je vhodný i pro osoby s nesnášenlivostí lepku nebo s celiakií.
Mák obsahuje až 60 % oleje, vysoký podíl vlákniny a velké
množství vápníku
(až dvanáctkrát více než mléko).
100 g mletého máku
obsahuje doporučenou denní dávku vápníku.
Na tento koláč jsem použila suroviny ze zahrádky :
mák, ořechy, jablíčka, domácí vajíčka i povidla.
Recept je celkem jednoduchý.
Na kulatou formu potřebujete :
200g mletého máku
4 vejce
200g tvarohu
100g cukru krystal (nebo nahradíte zdravějším medem)
3 střední jablka
Na ozdobení :
8 lžic švestkových povidel
hrst ořechů
Můžete samozřejmě použít klasickou citronovou polevu, čokoládu,
ale mě to přišlo s povidly a ořechy více podzimní.
Žloutky si oddělíme od bílků.
Jablka oloupeme a nastrouháme.
Žloutky vyšleháme s cukrem (stačí ručně metličkou).
Postupně přimícháme nastrouhaná jablka, tvaroh a mák.
Z odložených vaječných bílků ušleháme tuhý sníh a opatrně ho vmícháme do utřené makové směsi.
Sníh musí být dostatečně pevný
(při otočení nádoby dnem vzhůru nesmí vypadnout - Mikeš to s oblibou vždycky zkouší).
Kulatou formu vymažeme tukem a posypeme třeba oříšky (vysypané moukou už by to nebylo bezlepkové) nebo prostě vyložíte pečícím papírem.
Těsto rozetřeme do formy a vložíme do vyhřáté trouby.
Pekla jsem na horkovzduch při 160°C asi 25 minut (klasicky zkouším špejlí).
Na ozdobení jsem si rozehřála asi 8 lžic domácích švestkových povidel a potřela jimi makovník.
Na závěr jsem koláč posypala mletými oříšky.
Makovník je na přípravu opravdu jednoduchý,
náš čerstvý devítileťák ho zvládl sám,
i vyšlehat mixerem bílky do sněhu.
Já mu jen oddělila žloutky a bílky a dělala vrchní dohled ;)
Přeju všem krásnou neděli.
Užijte si volný den, i když vám třeba prší tak jako u nás.
Ilona
Já mák miluji.....ale jen já a tak to asi vyzkouším jen s poloviční dávky.....vypadá to moc dobře.
OdpovědětVymazatHezkou neděli Marťula
Já bych se ujedla, ale na zbytek rodiny je to moc makové :o)
VymazatJá mák moc nemiluju, takže tohle by asi nebyl moučník pro mne. Ale recept je to zajímavý, neobvyklý (a opravdu takový podzimní)
OdpovědětVymazat